Een Ontgoocheling

Een Ontgoocheling - Willem Elsschot | Fthsonline.com

...ar gevestigd op zijn zoon, Kareltje. Die moet dokter, advocaat of notaris worden ... Een ontgoocheling: Oosterweel en het toekomstverbond ... ... . Maar de arme jongen met een te groot hoofd oogst de hoon ... Ontgoocheling 1) Afknapper 2) Deceptie 3) Desillusie 4) Diepe teleurstelling 5) Grote teleurstelling 6) Kater 7) Ontnuchtering 8) Teleurstelling Een ontgoocheling - de audiowandelingen. De eerste speelreeks van Een ontgoocheling kaderde in de Zomer van Antwerpen 2017. Het was een dubbelproject. Voor de voorstelling begon, kon je een audiowandeli ... Boekverslag Nederlands Een ontgoocheling door Willem ... ... . Het was een dubbelproject. Voor de voorstelling begon, kon je een audiowandeling doorheen de school maken. Titel: een ontgoocheling. Dit is een oud woord voor teleurstelling. De Keizer staat keer op keer voor een teleurstelling. Kareltje die slechte resultaten behaalt op school, Kareltje wordt ontslagen bij zijn eerste baantje, Dubois krijgt het voorzittersschap van de Lustige Whistspelers. Het tragikomische Een Ontgoocheling zou ook wel 'Twee Ontgoochelingen' kunnen heten: De Keizer ziet niet alleen zijn zoon mislukken op de middelbare school, hij is zelf ook een mislukkeling, want hij weet met zijn miserabele sigarenfabriekje maar net het hoofd boven water te houden. Een andere ontgoocheling is voor mevrouw de Keizer: haar echtgenoot bezoekt café's met dames van lichte zeden. Ze betrapt hem 'op heterdaad', onzeker is of hij het vaker gedaan heeft. Een ander belangrijk thema is het tevergeefs streven naar het halen van een bepaalde status. Een ontgoocheling is een van de boeken waar Elsschot zelf het meest van hield, zo staat op de achterflap. Het is een van de weinige Elsschotnovelles die ik zelf nog niet gelezen heb. Hoog tijd dus. Louis De Keizer is sigaarfabrikant en voorzitter van De Lustige Whistspelers, maar de zaken gaan niet echt goed en ook in de kaartclub zijn er kapers voor de kust. Vlaamse Reuzen - Een ontgoocheling (Paperback). De Keizer is een sigarenfabrikant, maar geen erg succesvolle. Klanten kopen zijn sigaren vooral uit... Een bejaarde overgangspaus kiezen zou een ontgoocheling zijn. Choisir un pape de transition et âgé serait une déception . Voor wie al zijn vertrouwen stelt op technologie, moet het millenniumprobleem wel een ontgoocheling van de eerste orde z...

INFORMATIE

AUTEUR
Willem Elsschot
DIMENSIE
5,52 MB
BESTANDSNAAM
Een Ontgoocheling.pdf

OMSCHRIJVING

Voor Elsschot behoorde Een Ontgoocheling' tot zijn 'liefste' werk. Meer dan eens liet hij blijken dat hij een zwak had voor dit 'verhaal uit mijn jongensjaren', en hij was verheugd als iemand zijn sympathie deelde. Een middelbare scholier kreeg van de schrijver te horen: 'Dat uw voorkeur naar Een Ontgoocheling gaat, bewijst dat het u aan litterair sentiment niet ontbreekt. Weinigen zouden aan dit verhaal uit mijn jeugd de voorkeur geven.'De reacties op de tweede druk van Een Ontgoocheling (de eerste druk uit 1921 werd niet opgemerkt door de pers) geven Elsschot gelijk: alhoewel sommige critici de tragiek en humor van het schijnbaar eenvoudige verhaal wel konden waarderen, vonden de meeste recensenten de novelle te 'alledaags'. De lezers dachten er in 1934 blijkbaar anders over, want Een Ontgoocheling werd in dat jaar uitstekend verkocht. Een van de kopers was S. Carmiggelt, voor wie het de ontdekking van Elsschot betekende. Hij las het boek dezelfde avond nog en wist: 'Dit is volmaakt schrijven. [...] Ik had mijn literaire vader gevonden.'Deze editie is totstandgekomen onder auspiciën van het Constantijn Huygens Instituut voor tekstedities en intellectuele geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.Meer boeken van Willem Elsschot.

Wil je het boek lezen?Een Ontgoocheling in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Willem Elsschot. Lezen Een Ontgoocheling Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN