Het einde van de standaardtaal

Het einde van de standaardtaal - Jos A.J. van der Horst | Fthsonline.com

... de inhoud van het boek nog beter kunt begrijpen ... Is het erg als het Nederlands verslonst? | De Volkskrant ... . Denk aan uitleg over van der horst, sociolinguistiek, nederlands, Joop van der Horst & Het einde van de standaardtaal. "Of het verdwijnen van de standaardtaal nu een bevrijding of een ramp is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken", zegt Joop van der Horst, professor Nederlandse taalkunde. Van der Horst wijdt er, bij de afsluiting van het academiejaar van het permanente vormingsprogramma 'Vertalen op Europees niveau' een lezing aan: "Het einde van de standaardtaal gaat in feite om slechts ... Het einde van de standaardtaal is een boek b ... Het Einde van de Standaardtaal Joop van der Horst ... ... ... Het einde van de standaardtaal is een boek boordevol wetenswaardigheden en aardigheden. Het geeft een mooi overzicht van ideeën over taal en cultuur in Nederland en andere West-Europese landen, maar het is geen betoog dat aannemelijk maakt dat de standaardtaal gaat verdwijnen. Voor het grootste deel is de standaardtaal in beide gebieden identiek, maar het behoeft geen betoog dat er ook verschillen zijn. Vooral op het gebied van de uitspraak zijn die verschillen bij sprekers meestal meteen duidelijk. Maar zoals we hierboven al aangaven, is er ook op het vlak van de woordenschat en de grammatica variatie. Boekbespreking van Joop van der Horst: Het einde van de standaardtaal.Een wisseling van Europese taalcultuur....

INFORMATIE

AUTEUR
Jos A.J. van der Horst
DIMENSIE
4,27 MB
BESTANDSNAAM
Het einde van de standaardtaal.pdf

OMSCHRIJVING

Het einde van de standaardtaal 4e druk is een boek van Joop van der Horst uitgegeven bij J.M. Meulenhoff. ISBN 9789029082655 Prikkelend betoog over de verrommeling van de taal. Verplichte kost voor iedereen die van taal houdt. Net zo inspirerend en levendig als De geschiedenis van het Nederlands in een notendop van Nicoline van der SijsDe stroom van klachten over slechte spelling, ontlezing, slordige uitspraak, dalend niveau van het onderwijs, invloed van sms-taal en het gebruikvan Engelse leenwoorden is niet van de lucht. En zelfs degenen die niet klagen, erkennen dat er op taalgebied onthutsend veel verandert: welezen en schrijven anders dan tien of twintig jaar geleden. Wat overkomt ons?Volgens taalhistoricus Joop van der Horst zijn deze ontwikkelingen te zien als een wisseling van taalcultuur, die zich niet alleen in Nederlandmaar in alle westerse landen voltrekt. Onze idee n over taal, spelling, woordenboeken, grammatica en onderwijs zijn in de Renaissance ontstaan.Wat we momenteel beleven is het einde van die Renaissance-taalcultuur, en het begin van een radicaal andere omgang met taal.Het einde van de standaardtaal is behalve een prikkelend betoog ook een buitengewoon heldere en levendige geschiedenis van de geschreven engedrukte taal zoals die zich vanaf de Renaissance heeft ontwikkeld. Het boek is verplichte kost voor iedereen in het taalonderwijs (aan hen is hetboek ook opgedragen), voor iedereen die werkt met taal of houdt van taal, of gewoon voor wie geboeid is door wat er omgaat in onze tijd. De wereldzal niet vergaan zonder standaardtaal, maar ze zal wel heel anders zijn.

Wil je het boek lezen?Het einde van de standaardtaal in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Jos A.J. van der Horst. Lezen Het einde van de standaardtaal Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN