Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging

Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging - Hans Verboon | Fthsonline.com

...en van Praktijkserie Basisschoolmanagement? Artikelen van Praktijkserie Basisschoolmanagement koop je eenvoudig online bij bol ... Boek PDF levenslessen | BANK72 PDF ... .com Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging. Added 38 mins ago. Het Drentse Esdorpenlandschap. Added 10 mins ago. Dodelijk dun. Added 17 mins ago. Shinrin-Yoku. Added 13 mins ago. Spiegel van de Grote Oorlog 2 - De IJzertoren. Added 29 mins ago. Een tweede kans. Added 42 mins ago. Op zoek naar artikelen van Jan de Vos? Artikelen van Jan de Vos koop je eenvoudig online bij bol.com Snel ... Het vlas PDF Download | BANK72 PDF ... . Added 42 mins ago. Op zoek naar artikelen van Jan de Vos? Artikelen van Jan de Vos koop je eenvoudig online bij bol.com Snel in huis Veelal gratis verzonden Boeken van Frans Weeber lezen? Boeken van Frans Weeber koop je eenvoudig online bij bol.com Gratis retourneren 30 dagen bedenktijd Snel in huis Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging. Interiors. Beeldenstormers En Bruggenbouwers. Verhaaltjes van de boerderij - magneetboek. Groeiscenario. Een varend eiland. Klaar voor het leven. Pleegzorg in perspectief. Lijf en leed. Een huis vol spoken. Van kramp naar kracht. Tonio's blik. Links. DMCA; Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging; Internetmoorden [email protected] Een wolk van duister weten; De geneeskat; Het boek van de goddelijke troost; Waterplanten; Let nu wel op: B 1>'e:je, 3'_?an en K Klaartje; B bier , M melk en W water, maar, nu drinkt bij voorbeeld, Beij'e melk, _')°an water en Klaartje bier. Op zoek naar artikelen van Frans Weeber? Artikelen van Frans Weeber koop je eenvoudig online bij bol.com Snel in huis Veelal gratis verzonden Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging; Bedrijfseconomische analyses; Energy Boost voor jeze...

INFORMATIE

AUTEUR
Hans Verboon
DIMENSIE
6,37 MB
BESTANDSNAAM
Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging.pdf

OMSCHRIJVING

Nederland krijgt de komende jaren te maken met een sterke daling van het aantal leerlingen. Deze krimp heeft gevolgen voor de bekostiging en organisatie van het onderwijs. En daarmee voor de inzet van het personeel. Volgens prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) krijgt tot 2040 meer dan een derde van alle gemeenten te maken met een afname van de bevolking. De leeftijdscategorie 0-20 jaar krimpt tot 2040 landelijk met zeven procent. De bevolkingsdaling verloopt niet overal gelijk en treedt niet overal tegelijk in. Het basisonderwijs is als eerste aan de beurt om last te hebben van de krimp. Er zijn nu al verschillende zogenaamde topkrimpregio’s. Door de krimp zal de werkgelegenheid in het onderwijs dalen. Doordat het onderwijs aan de vooravond lijkt te staan van een grote uittocht van oudere leraren, stijgt de vervangingsvraag. Landelijk gezien loopt de uitstroom hiermee de komende jaren ongeveer gelijk op met de verminderende werkgelegenheid. Op regionaal en lokaal niveau zijn er echter grote onzekerheden. Wat kun je als school(bestuur) aan krimp doen; eigenlijk niets. Je kunt wel maatregelen nemen om de effecten van krimp in een vroegtijdig stadium hanteerbaar te maken. Nodig daarbij zijn goede prognoses, goed personeelsbeleid en meerjarenformatiebeleid. Over dergelijke maatregelen gaat dit boekje.Hans Verboon is redacteur van BasisschoolManagement en andere onderwijsmedia; daarnaast is hij nauw betrokken bij het inzetten van nieuwe vormen van informatievoorziening ten behoeve van het personeel van onderwijsinstellingen. Hij was twintig jaar lang directeur van het Bureau van de VBS (Verenigde Bijzondere Scholen); daarvoor was hij werkzaam bij de Hogeschool Katholieke Leergangen (nu Fontys) en CPS.Jan de Vos is sinds 2011 senior adviseur onderwijs bij BMC, het landelijk adviesbureau voor de publieke sector (Overheid, Onderwijs, Zorg en Woningbouwverenigingen). Hij is bij BMC eerste contactpersoon voor Krimp in het primair onderwijs. Daarnaast is hij gespecialiseerd in Passend Onderwijs en HRM-beleid. Hij is socioloog en pedagoog en eerder werkzaam geweest als projectleider pilot-project kleine scholen, docent aan de schoolleideropleiding, onderwijsadviseur, sectorbestuurder bij de AOb en algemeen directeur primair onderwijs.Frans Weeber is werkzaam als interim-manager, geeft workshops organisatieopstellingen en heeft als onderwijskundig publicist veel boeken, brochures en artikelen geschreven. Eerder verschenen van zijn hand in de Praktijkserie BasisschoolManagement de boeken ‘Liever Stupid dan Smart’ en ‘Leidinggeven aan verandering’.

Wil je het boek lezen?Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Hans Verboon. Lezen Praktijkserie BasisschoolManagement 65 - Krimp als uitdaging Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN