Besloten hof. begijnen in de zuid.n

Besloten hof. begijnen in de zuid.n - Monika Triest | Fthsonline.com

...r uit te luisteren naar de stemmen die na de oorlog ieder op hun manier het verhaal van 'Putten' hebben verteld, te beginnen met het relaas van de dorpelingen zelf ... Tussen hemel en aarde Begijnen in de Lage Landen - RoSa ... ... . Voor de veroordeling: De term begijn is afgeleid van beginni, benaming voor vrouwelijke leden van de ketterse katharen. Monica Triest ("het besloten hof") noemt de eerste begijnen uit de 12de eeuw terecht middeleeuwse sjamanen. Ze werden dikwijls door het volk geraadpleegd voor hun paranormale en helende krachten. Het hofje ligt bijna een meter lager dan de rest van de binnenstad, op het Middeleeuwse straatniveau. Onduidelijk is wanneer het Begijnhof is gesticht. De begijn ... Besloten hof. Begijnen in de Zuid.N: Amazon.co.uk: Triest ... ... . Het hofje ligt bijna een meter lager dan de rest van de binnenstad, op het Middeleeuwse straatniveau. Onduidelijk is wanneer het Begijnhof is gesticht. De begijnen woonden in 1346 nog in een huis (in een document uit dat jaar wordt gesproken van een "beghynhuys"). In de 17de eeuw, woonden in het Diestse hof niet minder dan 162 kinderen bij de begijnen in. Meisjes bleven tot ze op 16-jarige leeftijd novice en twee jaar later volwaardige begijn konden worden, maar jongetjes moesten op hun twaalfde onherroepelijk het begijnhof verlaten. Het besloten hof: Begijnen in de zuidelijke Nederlanden (Dutch Edition) [Triest, Monika] on Amazon.com. *FREE* shipping on qualifying offers. Het besloten hof: Begijnen in de zuidelijke Nederlanden (Dutch Edition) de begijnen een rustig leven konden leiden en dat niemand, wie dan ook, gerechtigd was zich met hen te bemoeien. Tevens kregen de begijnen van de bisschop toestemming om in hun eigen kapel diensten te houden; zij mochten daarvoor een eigen kapelaan of een andere priester aanstellen. Begijnen en begarden (ook wel bogaarden of beggaarden) waren respectievelijk vrouwen en mannen die leefden als alleenstaanden en deel uitmaakten van een soort vrije lekengemeenschap binnen de Rooms-Katholieke Kerk en meestal in een begijnhof verbleven. Anders dan een lid van een kloosterorde legden begijnen en begarden geen eeuwige geloften af, maar alleen tijdelijke geloften....

INFORMATIE

AUTEUR
Monika Triest
DIMENSIE
5,90 MB
BESTANDSNAAM
Besloten hof. begijnen in de zuid.n.pdf

OMSCHRIJVING

Monika Triest gaat in Het besloten hof op wetenschappelijk verantwoorde manier op zoek naar de échte begijnen: hoe is de begijnen-beweging ontstaan? Hoe heeft ze zich georganiseerd? Hoe realiseerde ze haar zelfstandigheid? Welke relaties onderhielden de begijnen met de wereldlijke en de geestelijke overheid? Hoe zag hun dagelijkse leven eruit? En last but not least: waren de begijnen de eerste feministen?

Wil je het boek lezen?Besloten hof. begijnen in de zuid.n in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Monika Triest. Lezen Besloten hof. begijnen in de zuid.n Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN