Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland

Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland - J. Stover | Fthsonline.com

... meeste werden gebouwd tussen de 13e en de 15e eeuw ... Vrienden Kastelen Holland en Zeeland ... . Eerst hadden ze een verdedigingsfunctie, later werden het vooral statussymbolen. 1 Buitenplaatsen in Zuid-Holland 1.1 Werkwijze onderzoek Uitgangspunt voor het onderzoek (zie dl. A, hoofdstuk 1) is de lijst van kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland geweest, die is opgenomen als Bijlage I in Ruimtelijke kwaliteit kastelen en historische buitenplaatsen Zuid-Holland (OKRA landschapsarchitecten, Stichting PHB, 2007). Van het lommerrijke 'Dordwijk' bij Dordrecht, het ... Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland ... . Van het lommerrijke 'Dordwijk' bij Dordrecht, het strengclassicistische 'Hofwijck' - het buiten van Constantijn Huygens in Voorburg tot het deftige 'Huys ten Donck' te Ridderkerk, kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland biedt een compleet overzicht van de vele honderden burchten, paleizen en buitens die de provincie rijk is - verdwenen of nog bestaand. Met 39 pagina's […] Dit is een lijst van kastelen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. In de lijst zijn alleen die kastelen en voormalige kastelen opgenomen die verdedigbaar waren of zo bedoeld zijn, en voor bewoning bestemd waren. Een deel van de kastelen in de lijst is op dit moment een landhuis dat gebouwd is op de fundamenten van een (verdwenen) kasteel. U kunt op deze website genieten van een kleurrijk en boeiend inkijkje in honderden kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. De talrijke wetenswaardigheden krijgt u aangeboden door stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL). Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland is gemaakt in opdracht van de Provincie Zuid Holland en door het Erfgoedhuis Zuid-Holland voorbereid en samengesteld. De tentoonstelling laat verschillende Zuid Hollandse buitenplaatsen zien en zal in de loop van het jaar nog op verschillende andere plaatsen in Zuid-Holland te zien zijn, zoals in Voorschoten en Voorburg. 26-mei-2015 - Landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland. Bekijk meer ideeën over Holland, Kasteel huizen, Kasteel. Lisse (Zuid-Holland, Nederland) | Fietsroute 1095214 | 45,83 km | Fietsen langs kastelen en buitenplaatsen in de Bollenstreek | Fietsen in Lisse kasteleninzuidholland.nl Grotere kaart weergeven Ontstaan De eerste vermelding van ambachtsheerlijkheid en kasteel stamt uit 1406 wanneer Zuidwijk in leen wordt gegeven aan Gillis Te+Koop - Zuid-Holland - Wassenaar - Kasteel-En-Buitenplaats | Rijksmonumenten in Nederland...

INFORMATIE

AUTEUR
J. Stover
DIMENSIE
11,25 MB
BESTANDSNAAM
Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland.pdf

OMSCHRIJVING

Trotse torens, statige oprijlanen, lommerrijke grachten en gezellige theekoepels in de bijbehorende tuinen: Zuid-Holland kent tal van prachtige kastelen en buitenplaatsen. Maar liefst tachtig procent van het bosareaal van deze overvolle provincie wordt nog altijd gevormd door voormalige buitenplaatsterreinen. Toch geniet het grootste deel van deze bijzondere monumenten nauwelijks bekendheid, zelfs niet bij specialisten. Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland biedt een compleet overzicht van de vele honderden burchten, paleizen en buitens die de provincie rijk is -verdwenen of nog bestaand. Van het stoere `Teijlingen' in Voorhout tot het deftige `Huys ten Donck' te Ridderkerk, van het streng-classicistische `Hofwijck' -het buiten van Constantijn Huygens in Voorburg - tot het lommerijke `Dordwijk' bij Dordrecht.Deskundige auteurs gaan nader in op de ontwikkelingsgeschiedenis, de architectuur en de functie van deze locaties. Ook interieurs, het dagelijks leven en het beheer worden uitvoerig besproken. Bovendien komen tuinen en parken uitvoerig aan bod, evenals de diverse bijgebouwen, zoals koetshuizen, ijskelders en theekoepels.Na een boeiend overzicht van de zestig mooiste locaties, volgt een repertorium van alle nog geheel of gedeeltelijk zichtbare Zuid-Hollandse kastelen en buitenplaatsen. Maar liefst 400 afbeeldingen, kaarten, foto's en plattegronden, deels in kleur, illustreren deze fraaie uitgave. De uitgebreide actuele informatie en het vele, nooit eerder gepubliceerde beeldmateriaal, maken Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland tot een compleet en onmisbaar naslagwerk voor iedere liefhebber van dit bijzondere erfgoed.

Wil je het boek lezen?Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur J. Stover. Lezen Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN