Het Kamp Schoorl

Het Kamp Schoorl - A. Boer | Fthsonline.com

...gepakt en korte tijd geïnterneerd in kamp Schoorl ... PDF HET KAMP SCHOORL - Meertens Instituut ... . Op deze dinsdag wordt Kamp Schoorl bij het monument aan de Oorsprongweg voor de 28e keer herdacht. Het monument is indertijd op initiatief van de Stichting 'Vriendenkring Mauthausen' opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen. Het Kamp Schoorl by Albert Boer: Schoorl transit camp (Dutch: Kamp Schoorl, German: Polizeiliches Durchgangslager Schoorl), originally a Dutch army camp (1939-1940), was a Nazi concentration camp (1940-1941) near the village of Schoorl in the Netherlands. History. Kamp ... Jaarlijks op 11 juni vindt bij ... Het kamp Schoorl en 75 jaar vrijheid | Bergen ... . History. Kamp ... Jaarlijks op 11 juni vindt bij het monument aan de Oorsprongweg de herdenking van voormalig Kamp Schoorl plaats. Het monument is indertijd op initiatief van de Stichting 'Vriendenkring Mauthausen' opgericht ter nagedachtenis aan de mensen, die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen. Kamp Schoorl herdacht met Job Cohen. SCHOORL - Bij het monument aan de duinrand is Kamp Schoorl dinsdagmiddag voor de 22e keer herdacht. Er werd stilgestaan bij de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar concentratiekampen. Het boek Het Kamp Schoorl, geschreven door A. Boer, koopt u bij Boeken.nl | Snelle levering | Gratis verzending vanaf 19.95 Schoorl, een concentratiekamp in de duinen De tekst op het monument: Op deze plaats bevond zich het kamp Schoorl waar de nazi-bezetter tussen december 1940 en oktober 1941 Joodse en politieke gevangenen vasthield voordat zij naar andere kampen werden overgebracht Voor hen begon hier een lijdensweg waarvan de meesten niet terugkeerden Bij de oprit naar de parkeerplaats van de Boswachterij ... De bijna onbekende geschiedenis van het kamp Schoorl: Nederlands legerkamp, Duits interneringskamp, concentratiekamp - Polizeiliches Durchgangslager van de… Ook zaten in het kamp 100 KLM-ers, geallieerde gevangenen, 176 Sommelsdijkse gijzelaars en ongeveer 700 politieke gevangenen (meestal communisten). Van de 1900 gevangenen kwamen 1000 niet meer terug. Albert Boer (Beverwijk, 1935 - Groet, 2002) werd geraakt door de geschiedenis van kamp Schoorl en schreef daarover het boek 'Het kamp Schoorl'. Schoorl was het begin van een lange lijdensweg voor zo'n 1900 gevangenen, meer dan 1000 hebben hun verblijf in Duitse concentrati...

INFORMATIE

AUTEUR
A. Boer
DIMENSIE
6,88 MB
BESTANDSNAAM
Het Kamp Schoorl.pdf

OMSCHRIJVING

De bijna onbekende geschiedenis van het kamp Schoorl: Nederlands legerkamp, Duits interneringskamp, concentratiekamp - Polizeiliches Durchgangslager van de beruchte Sicherheitsdienst, Wehrmachtkamp, daarna Bewaringskamp voor het opsluiten van NSB-ers en collaborateurs na het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarna weer Nederlands legerkamp is nu voor het eerst gedetailleerd beschreven. Henk ten Berge schreef een inleiding voor deze derde druk en Wil de Bie maakte een illustratie voor het omslag. In dit boek worden de belevenissen van de gevangenen, vaak in hun eigen woorden, weergegeven van o.a. 740 joodse gevangenen (razzia's van februari en juni 1941 ) die van Schoorl naar Buchenwald en Mauthausen getransporteerd werden. Slechts 2 mannen hebben die kampen overleefd. Voorts waren er bijna 100 KLM'ers, geallieerde gevangenen, 176 Sommelsdijkse gijzelaars en ongeveer 700 politieke gevangenen. Het boek is gebaseerd op 110 interviews, daardoor leest het met ongewone spanning.Schoorl was het begin van een lange lijdensweg voor velen van de 1900 gevangenen, meer dan 1000 van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn daarvan niet teruggekeerd.Albert Boer, auteur van Het Kamp Schoorl, werd in 1935 in Beverwijk geboren en werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd met zijn familie naar een boerderij in Bergen aan de rand van het militaire vliegveld.Boer begon een veelzijdige carrière als (leerling-) gasfitter, daarna als straathoekwerker op Kattenburg. Hij kreeg een beurs van de Rotary Club om in de Verenigde Staten te studeren. Als maatschappelijk werker, later directeur van buurthuizen en culturele centra werkte hij in Detroit en Boston. Als parttime adjunct-professor doceerde hij voor de Wayne State Universiteit in Detroit en de Universiteit van Boston. Na dertig jaar in de Verenigde Staten kwam hij terug naar Nederland. Als beeldend kunstenaar werkte hij voor bronsgieterij De Hooischuur in Alkmaar. Boer schreef eerder een boek over de eerste buurthuizen in Amerika, ook een cursusboek voor de Universiteit van Boston The Staircase. Het Kamp Schoorl is zijn eerste publicatie. In 2002 overleed hij in Groet.

Wil je het boek lezen?Het Kamp Schoorl in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur A. Boer. Lezen Het Kamp Schoorl Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN