Oud en arm

Oud en arm - G.N.M. Vis | Fthsonline.com

...isher's version, 16 KB, PDF document. DOI ... Arm en rijk | Scholieren.com ... . https://doi.org/10.18352/bmgn ... Oud en arm is een geweldig boek. We raden u aan het boek van Oud en arm PDF te downloaden op onze website bank72.nl Er zijn ook andere boeken van de auteur Oud en arm Oud en arm 1e druk is een boek van G.N.M. Vis uitgegeven bij Verloren B.V., Uitgeverij. ISBN 9789065505026 Het Diakoniehuis van de Hervormde gemeente, gesticht in 1744, was de eerste grote kerkelijke bejaardeninrichting in Alkmaar. Arm, oud en dom. Sprekershoek - 25/06/2 ... Arm, oud en dom - Doorbraak.be ... . Arm, oud en dom. Sprekershoek - 25/06/2016 Johan Sanctorum - Leestijd 5 minuten . Na de talloze Brexit-voorspellingen, waarbij vooral de doemscenario's elkaar opstapelden, vergelijkbaar met de millennium-catastrofe die ons op 1 januari van het jaar 2000 te wachten stond, ... Ook in Oud en arm krijgen instituties als de diakonie van de Hervormde gemeente, de huisarmenmeesters en het aalmoezeniershuis veel aandacht, maar daarnaast schetst Vis - met gebruikmaking van verschillende soorten bronnen - een boeiend beeld van wat er omging in het Diakoniehuis. Ben je ziek, oud en/of arm: naar eerste hulp. Wachtlijsten kent de Amerikaanse zorg nauwelijks. Maar dat betekent niet dat iedereen wordt geholpen. 37 spreekwoorden en uitdrukkingen bevatten `arm` 't Moet al een ruige hond wezen, die twee nesten warm houden kan (=alleen een rijke man kan er een tweede vrouw op na houden); aalmoezen geven verarmt niet (=van een aalmoes te geven wordt men zelf niet armer); als de armoede binnenkomt vliegt de liefde het venster uit (=armoede betekent vaak het einde van vriendschappen en relaties) Bestel Oud en arm van Jurjen Vis. Gratis verzending vanaf €19,95 14 dagen bedenktijd Arm en rijk (25) Methode. De Geo (12) Standpunt (3) Terra (1) BuiteNLand (1) Taal. Nederlands (25) Schooljaar. 2011/2012 (6) 2010/2011 (3) 2008/2009 (4) 2007/2008 (5) 2005/2006 (3) 2004/2005 (1) 2003/2004 (1) 2002/2003 (1) 2001/2002 (1) Toon alle 9 Toon minder. Arm & Rijk, Hoofdstuk 4 ... Oud en arm Hervormde bejaardenzorg in Alkmaar, 1744-1994 € 19.00. Het Diakoniehuis van de Hervormde gemeente, gesticht in 1744, was de eerste grote kerkelijke bejaardeninrichting in Alkmaar. De Alkmaarse bejaardenzorg had echter een lange traditie . Zoek. Search: Mijn account WERKDOCUMENT oud en arm IV november 2018 CONCEPT. ...

INFORMATIE

AUTEUR
G.N.M. Vis
DIMENSIE
12,64 MB
BESTANDSNAAM
Oud en arm.pdf

OMSCHRIJVING

Oud en arm 1e druk is een boek van G.N.M. Vis uitgegeven bij Verloren B.V., Uitgeverij. ISBN 9789065505026 Het Diakoniehuis van de Hervormde gemeente, gesticht in 1744, was de eerste grote kerkelijke bejaardeninrichting in Alkmaar. De Alkmaarse bejaardenzorg had echter een lange traditie. Het oudste Alkmaarse hospitaal (1341) bood huisvesting aan zieken en bejaarden die niet bij hun eigen familie terecht konden. Dat was ook het geval in de latere gasthuizen. In de vijftiende eeuw verrezen de eerste provinciehuizen, bestemd voor de stille armen uit de kleine burgerij. In latere eeuwen kwamen er meer van dit soort instellingen. De echte armenlui, ook oude lieden, waren al voor de reformatie aangewezen op de ondersteuning van de huisarmenmeesters. De reformatie bracht grote veranderingen in de ouderen- en armenzorg. De diakonie n van de protestantse kerken boden structurele hulp, maar verzorgden in principe alleen de eigen armen. Vanaf de eerste helft van de zeventiende eeuw droegen de aalmoezeniers als opvolgers van de huisarmenmeesters zorg voor de 'gemene armen', de lieden die niet bij enig kerkgenootschap waren aangesloten. Voor de ondersteuning van gemengd gehuwden trof men regelingen met de burgelijke overheid. Over het dagelijks leven in de Nederlandse bejaarden- en armeninrichtingen van vroeger is in het algemeen weinig bekend. In het gunstigste geval bestaan er beschrijvingen van de gebouwen en regentencolleges, maar wat er zich achter de ramen en deuren van de gestichten afspeelde blijft onbekend. Ook in Oud en arm krijgen instituties als de diakonie van de Hervormde gemeente, de huisarmenmeesters en het aalmoezeniershuis veel aandacht, maar daarnaast schetst Vis - met gebruikmaking van verschillende soorten bronnen - een boeiend beeld van wat er omging in het Diakoniehuis. De volgende zaken passeren hierin de revue: eten en drinken, kleding, de omgang van mannen en vrouwen met elkaar, orde en tucht, godsdienstig leven en hygi ne en ziekten. Daardoor is Oud en arm niet alleen van belang voor de liefhebbers van Alkmaarse geschiedenis, maar voor allen die zich interesseren voor de geschiedenis van de Nederlandse armen- en ouderenzorg en de geschiedenis van het dagelijks leven.

Wil je het boek lezen?Oud en arm in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur G.N.M. Vis. Lezen Oud en arm Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN