Joods Amsterdam

Joods Amsterdam - Jan Stoutenbeek | Fthsonline.com

...Mr. Visserplein in de 17e eeuw veel Joden wonen, waardoor dit deel al snel Jodenbreestraat genoemd werd, en het andere deel… Continue reading → Amsterdam is altijd het centrum van joods leven in ons land geweest ... bol.com | Joods Amsterdam | 9789059374799 | Jan ... ... . Joden hadden een bijnaam voor de stad: Mokum, het Jiddisje woord voor plaats. Voor de oorlog woonden er ongeveer 79.000 joden in de stad met hun eigen typische beroepen, met hun verenigingen, gewoonten, markten en hun eigen buurten. De Jodenbuurt, ook wel Joodse Buurt of Wijk in Amsterdam was, vanaf de late 16e eeuw tot de periode van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, een buurt waar veel Joden woonden.De buurt strekte zich ui ... Binnenlands nieuws, achtergronden en columns | joods.nl ... . De Jodenbuurt, ook wel Joodse Buurt of Wijk in Amsterdam was, vanaf de late 16e eeuw tot de periode van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, een buurt waar veel Joden woonden.De buurt strekte zich uit langs de Jodenbreestraat, Uilenburg, Vlooienburg, Waterlooplein, Rapenburg en Nieuwe Herengracht, later ook Nieuwmarkt, Sint Antoniesbreestraat, de Plantage, Weesperstraat en ... Introductie: Mokum. Eens was Amsterdam een centrum van Joods leven. Dat vinden we nog terug in de naam 'Mokum'. Veel Amsterdammers realiseren zich niet dat dit een Jiddisch 1 woord is dat Joden als koosnaam aan Amsterdam hebben gegeven. Het woord betekent 'plaats', omdat zij zich hier veilig en thuis voelden. Dat is de reden waarom dat niet hoeft in musea in voormalige Synagoges; dus in het Joods Historisch Museum in Amsterdam hoeft men geen keppel op. Daarnaast is het officieel niet noodzakelijk voor niet-Joodse mannen alhoewel zij dit vaak we doen uit respect wanneer zij een gewijd Joods gebouw betreden. Binnenlands nieuws, achtergronden en columns. In deze rubriek leest het laatste nieuws uit Joods Amsterdam en de mediene. Minstens 15 mensen zijn tot nu toe overleden aan het COVID-19 virus in het Joodse bejaardentehuis Beth Shalom in Amsterdam en nog eens 22 zijn besmet met de ziekte. ...

INFORMATIE

AUTEUR
Jan Stoutenbeek
DIMENSIE
7,5 MB
BESTANDSNAAM
Joods Amsterdam.pdf

OMSCHRIJVING

Als geen andere stad in Nederland heeft Amsterdam een joodse geschiedenis. Ook niet-joodse Amsterdammers spreken over Mokum, Jiddisj voor "plaats', en dat bewijst wel hoe sterk de wederzijdse verbondenheid is. Ongeveer de helft van alle joden die zich in Nederland vestigden, woonde in Amsterdam. Voor de Tweede Wereldoorlog waren dat er zo'n 70.000, en de stad werd daarom ook wel het "Jeruzalem van het Westen' genoemd.Stoutenbeek en Vigeveno brengen nauwgezet de sporen van 400 jaar joodse geschiedenis in kaart, en die is indrukwekkend, ondanks de krater die werd geslagen tijdens de naziterreur. Uiteraard begint de gids in de oude Jodenbuurt, en leidt de lezer via onder meer de Plantage en de Pijp naar de Rivierenbuurt. Van de verschillende buurten zijn kaarten opgenomen, zodat het boek ook als wandelgids kan worden gebruikt.

Wil je het boek lezen?Joods Amsterdam in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Jan Stoutenbeek. Lezen Joods Amsterdam Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN