MemoReeks 33 - Mijn weg naar de Catholica

MemoReeks 33 - Mijn weg naar de Catholica - Cees Luttik | Fthsonline.com

...19; Voorjaar 2020; Recent verschenen Catholica ... Bureau ISBN - Ruud Kurris ... . Eens in de zoveel ... Aan het eind van de middag reden de twee met hun fietstassen vol aardappelen en peren van onze oogst terug naar de stad en mijn vader borg zijn gecontroleerde ... Mijn herder is de HEER, zijn hand behoedt mij - De Nieuwe Psalmberijming, tekst Arie Maasland; Ik wil van God als van mijn Herder spreken, Geneefse melodie, tekst Martinus Nijhoff (in: Liedboek, LB 23).; D' Almachtige is mijn herder en geleide, op ... Mijn weg naar de Catholica van Cees Luttik | Boek en ... ... .; D' Almachtige is mijn herder en geleide, op de melodie van lied 766 uit het Liedboek 2013, tekst Joost van den Vondel (in: Liedboek, LB 23a).; De Heer is mijn herder (ten Kate), melodie ... Mijn gedachten gaan naar de recente gebeurtenissen in Madagaskar, op de Solomon-eilanden, in Latijns Amerika en in andere delen van de wereld. Ik denk aan de hongersnood, aan ongeneeslijke ziekten, aan terrorisme en het gijzelen van mensen, maar ook aan de vele vormen van geweld die mensen in naam van hun godsdienst elkaar aandoen. De prominentste van hen is filosoof Tom Zwitser (39), uitgever van De Blauwe Tijger, die naast Lemm veel non-fictie met een islamkritische, pro-Russische, anti-EU en reactionaire signatuur uitgeeft, maar bijvoorbeeld ook een roman van journalist Jan Roos en een filosofisch essay van Henri Baudet, de opa van de leider van Forum voor Democratie.Zelf heeft Zwitser, een dandyeske verschijning, ook ... Jezus vertelde nog een gelijkenis. 'Een man had twee zonen. Op een dag zei de jongste: "Vader, ik wil mijn deel van de erfenis nu al hebben." De vader verdeelde zijn bezit tussen zijn twee zonen. Een paar dagen later pakte de jongste zoon zijn bezittingen en ging op reis naar een ver land. Daar verbraste hij zijn hele hebben en houden. Onreine dingen veeg je immers weg, zodat de komende generaties geen evenwichtig beeld kunnen krijgen van wat er werkelijk gebeurd is. Dit verduisteren van de geschiedenis heb ik zelf aan den lijve ondervonden tijdens mijn schoolopleiding: het betrof het totale verzwijgen van de bloedige vervolging van de katholieken in de 16e eeuw in sommige delen van de Nederlanden....

INFORMATIE

AUTEUR
Cees Luttik
DIMENSIE
10,17 MB
BESTANDSNAAM
MemoReeks 33 - Mijn weg naar de Catholica.pdf

OMSCHRIJVING

In 1951 werd Cees Luttik (1932) opgenomen in de katholieke kerk. Hij had van zijn moeder een hervormde opvoeding gekregen, zijn vader zocht het meer in de theosofie en parapsychologie. Luttik oriënteerde zich op het katholicisme in gesprekken met een 'roomse' oom en vooral met verschillende dominicanen. De doorslag echter gaf voor hem het boekje Ecclesia Catholica. Redelijke verantwoording van een persoonlijke keuze waarin de classica en filosofe Cornelia de Vogel haar eigen keuze voor de katholieke kerk beargumenteerde.Ook voor Cees Luttik, die in verschillende fasen van zijn leven contact met De Vogel onderhield, speelt een redelijke verantwoording van de Waarheid, die door de Catholica van het Nieuwe Testament en de Kerkvaders is doorgegeven, een belangrijke rol. De verdeeldheid van de theologie na het Tweede Vaticaans Concilie liet diepe sporen bij hem na: wat is er geworden van de Waarheid, die toch één is?Luttik kon de moderne theologische ontwikkelingen weliswaar niet erg waarderen, hij volgde ze wel degelijk, las tijdschriften en boeken van conservatieve tot ultraradicale snit om zelf al denkend zijn positie te bepalen bij het zoeken naar die éne Waarheid in die ene Catholica.Van deze levenslange theologische zoektocht brengt de auteur in dit deel van de MemoReeks een persoonlijk getint verslag uit. Het is een autobiografie geworden vol twijfels, waarin echter niet zozeer de geloofsbeleving als wel de geloofsovertuiging centraal staat, niet de orthopraxie maar de orthodoxie.

Wil je het boek lezen?MemoReeks 33 - Mijn weg naar de Catholica in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Cees Luttik. Lezen MemoReeks 33 - Mijn weg naar de Catholica Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN