Tegenover Dostojevski

Tegenover Dostojevski - Thijs Kleinpaste | Fthsonline.com

... schreeuwt, dan is het een groepsbiografie, met heel veel aandacht voor het dagelijks leven van Kleinpastes helden, hun vrouwen en hun kinderen ... Fjodor Dostojevski - Wikipedia ... . Literaire Kroniek: Het intellectuele trio dat tegenover Dostojevski kwam te staan. Dinsdag 16 april 2019. Created with Sketch. In het midden van de negentiende eeuw belandden vier Russische schrijvers in elkaars vaarwater. Tegenover Dostojevski beweert het tegendeel. Wat Dostojevski verkondigde was vaak weinig meer dan de boodschap van een schreeuwende amateur-profeet, terwijl de schrijvers tegen wie hij t ... Tegenover Dostojevski - Thijs Kleinpaste ... . Wat Dostojevski verkondigde was vaak weinig meer dan de boodschap van een schreeuwende amateur-profeet, terwijl de schrijvers tegen wie hij tekeerging - ook al zijn ze in vergetelheid geraakt - vaak meer en belangrijker dingen te zeggen hadden. Wat Dostojevski verkondigde was vaak weinig meer dan de boodschap van een schreeuwende amateur-profeet, terwijl de schrijvers tegen wie hij tekeerging - ook al zijn ze in vergetelheid geraakt - vaak meer en belangrijker dingen te zeggen hadden.Tegenover Dostojevski bespreekt drie denkers die weliswaar niet zo beroemd zijn als Dostojevski, maar minstens zoveel aandacht verdienen: Vissarion ... Tegenover Dostojevski beweert het tegendeel. Wat Dostojevski verkondigde was vaak weinig meer dan de boodschap van een schreeuwende amateur-profeet, terwijl de schrijvers tegen wie hij tekeerging - ook al zijn ze in vergetelheid geraakt - vaak meer en belangrijker dingen te zeggen hadden. Voor Dostojevski was er maar één weg die uit de veelstemmigheid kon leiden, namelijk een terugkeer naar spiritualiteit en geloof, een terugkeer naar broederschap. Het Nietzscheaanse individualisme en de Dostojevskiaanse verbroedering zijn hiermee recht tegenover elkaar te plaatsen....

INFORMATIE

AUTEUR
Thijs Kleinpaste
DIMENSIE
5,3 MB
BESTANDSNAAM
Tegenover Dostojevski.pdf

OMSCHRIJVING

Fjodor Dostojevski is misschien wel de grootste schrijver uit het pantheon van de Russische letteren: een genadeloze criticus van de vooruitgang, van de illusies die de mensheid over zichzelf in het leven roept, en van de mens zelf. Althans, dat is wat vaak over hem wordt gezegd.Tegenover Dostojevski beweert het tegendeel. Wat Dostojevski verkondigde was vaak weinig meer dan de boodschap van een schreeuwende amateur-profeet, terwijl de schrijvers tegen wie hij tekeerging – ook al zijn ze in vergetelheid geraakt – vaak meer en belangrijker dingen te zeggen hadden.Tegenover Dostojevski bespreekt drie denkers die weliswaar niet zo beroemd zijn als Dostojevski, maar minstens zoveel aandacht verdienen: Vissarion Belinski, Alexander Herzen en Ivan Toergenjev. Wie? Belinski: de criticus die Dostojevski als piepjonge schrijver ontdekte. Herzen: de essayist die door Dostojevski zeer bewonderd werd. Toergenjev: de schrijver tegen wie Dostojevski zich hevig afzette, maar die hij ook als meerdere erkende. De drie vrienden voerden in hun werk een discussie over de rol van het individu in de geschiedenis. Ze zochten een antwoord op vragen over protest en revolutie, over radicalisme en gematigdheid, en over idealisme en desillusie. Tegenover die gedachtewisseling stond Dostojevski: niet alleen als contrapunt, maar ook als belangrijke getuige.Thijs Kleinpaste promoveert in de politieke theorie aan de Georgetown Universiteit in Washington D.C. en schrijft met enige regelmaat voor De Groene Amsterdammer. Hij is gespecialiseerd in de ideeëngeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw.

Wil je het boek lezen?Tegenover Dostojevski in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Thijs Kleinpaste. Lezen Tegenover Dostojevski Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN