Holland Dada

Holland Dada - K.A. Schippers | Fthsonline.com

...Parijs, Drachten en Groningen. Artikel over het dadaïsme, een culturele beweging die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het neutrale Zwitserland begon ... Boekwinkeltjes.nl - Schippers, K. - Holland Dada ... . Als stroming kende het tussen 1916 en 1924 zijn belangrijkste periode. De aangesloten kunstenaars stelde zich ten doel om radicaal terug te keren naar hun eigen kinderlijke creativiteit en een uitingsvorm toe te passen, als die van kinderen. In Holland Dada en de internationale context gaan verschillende dada-deskundigen, waaronder schrijver/dichter K. Schippers, in op de betekenis van de beweging voor de beeldende kunst, muziek en typograe. De internationale context staat hierbij centraal. De sted ... Dada-tournee - Wikipedia ... . Schippers, in op de betekenis van de beweging voor de beeldende kunst, muziek en typograe. De internationale context staat hierbij centraal. De steden die in het boek aan bod komen zijn: Zürich, New York, ... In 'Holland Dada' heeft K. Schppers die roemruchte tournee gereconstrueerd.Het dadaisme krijgt pas in de jaren vijftig en zestig echte invloed. Toch was rond 1920 een aantal Nederlandse kunstenaars nauw bij dada betrokken - in Zurich, Berlijn, Weimar, Parijs, Drachten en Groningen. In 2016 viert Museum Dr8888 100 jaar Dada.Centraal staat de grote tentoonstelling Holland Dada and the International Context die van 24 april tot en met 18 september 2016 te zien is in Museum Dr8888. De tentoonstelling toont een internationale collectie met topwerken van o.a. Hans Arp, Marcel Duchamp, Kurt Schwitters, Man Ray en Francis Picabia. K. Schippers Holland Dada Gedrukt boek De dada-tournee die Theo en Nelly van Doesburg en Kurt Schwitters in 1923 in Nederland ondernamen, en de Hollandse dadaïsten als Paul Citroen, Otto van Rees en zijn vrouw en H. N. Werkman. In 'Holland Dada' heeft K. Schppers die roemruchte tournee gereconstrueerd.Het dadaïsme krijgt pas in de jaren vijftig en zestig echte invloed. Toch was rond 1920 een aantal Nederlandse kunstenaars nauw bij dada betrokken - in Zürich, Berlijn, Weimar, Parijs, Drachten en Groningen. Onze catalogus Holland Dada en de internationale context is vanaf nu verkrijgbaar in onze museumwinkel. In het boek gaan verschillende dada-deskundigen, waaronder schrijver/dichter K. Schippers, in op de betekenis...

INFORMATIE

AUTEUR
K.A. Schippers
DIMENSIE
10,88 MB
BESTANDSNAAM
Holland Dada.pdf

OMSCHRIJVING

Het is september 1922. Voor het huis van Kurt Schwitters in Hannover staan El Lissitzki, Theo van Doesburg, Hans Arp, Nelly van Doesburg, Enst, Helma en Kurt Schwitters. Ruim 3 maansen later gaan Theo en Nelly van Doesburg, samen met Schwitters en Vilmos Huszár, op dada-veldtocht door Nederland. In 'Holland Dada' heeft K. Schppers die roemruchte tournee gereconstrueerd.Het dadaïsme krijgt pas in de jaren vijftig en zestig echte invloed. Toch was rond 1920 een aantal Nederlandse kunstenaars nauw bij dada betrokken - in Zürich, Berlijn, Weimar, Parijs, Drachten en Groningen. Otto van Rees, A.C. van Rees - Dutilh, Paul Citroen, Theo en Nelly van Doesburg, Evert en Thijs Rinsema en H.N. Werkman verwerkten het protest en de humor van dada, of liepen er zelfs op vooruit.Voor deze editie van Holland Dada breidde K. Schippers het verhaal van hun dada-mentaliteit sterk uit, en kon aan de brieven de correspondentie van Theo van Doesburg met Tristan Tzara worden toegevoegd. Het boek bevat zeldzame documenten, manifesten en foto's. In de geheel nieuwe afdeling 'Meudon Val-Fleury' komt het witte huis van Theo van Doesburg tot leven. K. Schippers reisde er, toen hij twintig was, uit bewondering naartoe. Later leerde hij Nelly van Doesburg in hetzelfde huis kennen en nog later zou hij er zelf een jaar wonen.

Wil je het boek lezen?Holland Dada in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur K.A. Schippers. Lezen Holland Dada Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN