Het Dandyisme En George Brummell

Het Dandyisme En George Brummell - N Allan | Fthsonline.com

...iterlijk, superioriteit van optreden en een zeker 'ennui' een hoofdrol spelen ... Over het dandyisme en Beau Brummell | LangZullenWeLezen! ... . Hét grote voorbeeld voor de dandy was George Bryan (Beau) Brummell (1778-1840), vriend van G... Het vroegnegentiende-eeuwse dandyisme van Beau Brummell en Lord Byron De vroegnegentiende-eeuwse dandy's, die het neusje van de zalm waren van de Britse en Franse beau monde, zouden vandaag doorgaan als excentrieke beroemdheden met ernstige gedragsproblemen. In die tijd echter waren hun ongebreidelde narcisme, arrogant en onverschil ... Deze 19e eeuwse dandy zorgde voor een stijlrevolutie ... ... . In die tijd echter waren hun ongebreidelde narcisme, arrogant en onverschillig wangedrag, obsessie met kleren en zindelijkheid en ... 0 OEZEER HIJ OOK Brummell bewonderde - Du Dandyisme was zijn belangrijkste bron -, Baudelaire vormde zijn eigen dandyisme, dat wel het dandyisme van de wanhoop is genoemd. De perfectie van het uiterlijk, in kleding en manieren, om het innerlijk te verbergen. Dandyisme als redmiddel. De Petronius van het regentschap was George Bryan Brummell. Byron had wellicht de dandy van zijn tijd kunnen zijn als hij geen genie ware geweest, de Prins de Ligne als hij minder geest had gehad, Lauzun als hij den Don Juan had afgeworpen en zijn talenten had afgelegd. Het dandyisme verdraagt geen talenten ; de kracht van Brummell was zijn ... George Brummell wordt beschouwd als de vader van het dandyisme, een rage die voortkwam uit de vroege romantiek en die in de loop van de 19de eeuw illustere coryfeeën kende, zoals Robert de Montesquiou, Boni de Castellane, Jules Barbey d'Aurevilly en natuurlijk Oscar Wilde. Voor de Franse schrijver Jules Barbey d'Aurevilly (1808-1889) was het dandyisme veel meer dan het met zwier dragen van een maatpak van perfecte snit. In zijn beroemde essay Du dandyisme et de G. Brummell (1845) benadert de auteur het dandyisme als cultuurhistorisch verschijnsel, dat in de persoon van George Bryan (Beau) Brummell (1778-1840) zijn oorsprong en tegelijk zijn ultieme ... Voor citaten in het Nederlands maak ik gebruik van: Jules Barbey d'Aurevilly, Het dandyisme en Georges Brummell, vert. Mechtild Claessens, Amsterdam, Voetnoot, 2002. Ik verwijs naar de nummering van de alinea's in plaats van naar paginanummers. 2 ... dandyisme. Etym: Eng. dandy = fat, modegek.. Cultuurverschijnsel dat in het eerste kwart van de 19 de ...

INFORMATIE

AUTEUR
N Allan
DIMENSIE
10,53 MB
BESTANDSNAAM
Het Dandyisme En George Brummell.pdf

OMSCHRIJVING

Barbey d'Aurevilly, zelf dandy, was bij uitstek de persoon om te schrijven over George Brummell, de grootste dandy van zijn tijd en van alle tijden. Aan de hand van historische verwijzingen en anekdotische details schildert hij het portret van de man die gedurende twintig jaar het middelpunt van de Londense high societywas: George 'Beau' Brummell. Tegelijkertijd schetst hij met een vinnige pen de Engelse zeden uit die tijd.

Wil je het boek lezen?Het Dandyisme En George Brummell in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur N Allan. Lezen Het Dandyisme En George Brummell Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN