De golem

De golem - Gustav Meyrink | Fthsonline.com

...animate matter (usually clay or mud).The word was used to mean an amorphous, unformed material in Psalms and medieval writing ... Golem | Clash of Clans Wiki | Fandom ... .. The most famous golem narrative involves Judah Loew ben Bezalel, the late-16th-century rabbi of Prague. Golem kan verwijzen naar: . Golem (legende), een schepsel uit een joodse legende Golem (Pokémon), een Pokémon Golem (scooter), een Duits historisch merk van scooters Golem (band) De Golem (hoorspel) De golem van Antwerpen; Golem (Fier), een gemeente in het district Lushnjë in de Albanese prefectuur Fier Golem (Tirana), een deelgemeente van Kavajë in de Albanese prefectuur Tirana Le Golem is een Frans-Tsjecho-Slowaakse horrorfilm uit 1936 onder regie van Julien Duvivier.Destijds werd de film uitgebracht onder de titel De golem.. Verhaal De golem. Piet Oomes Korte film - 1992 - 30 min. Tweet. ... Golem (legende) - Wikipedia ... .Destijds werd de film uitgebracht onder de titel De golem.. Verhaal De golem. Piet Oomes Korte film - 1992 - 30 min. Tweet. Share. NFF Archief. Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, ... Golem.de - Ständig aktuelle IT-News für Profis und Videos aus Politik, Wirtschaft und Wissenschaft über Hardware, Software, Telekommunikation, Games De Golem en Rabbi Löw komen samen voor in een aantal films: Der Golem (1915), The Golem and the Dancer (1917) en Der Golem, wie er in die Welt kam (1920). Daarnaast zijn er nog ontelbaar veel verhalen en gedichten over de Golem verschenen (met of zonder Rabbi Löw) over de Golem of op de Golem geïnspireerde (stenen) wezens. Directed by Carl Boese, Paul Wegener. With Paul Wegener, Albert Steinrück, Ernst Deutsch, Lyda Salmonova. In 16th-century Prague, a rabbi creates the Golem - a giant creature made of clay. Using sorcery, he brings the creature to life in order to protect the Jews of Prague from persecution. Gollem Biercafe, Speciaalbier Café Amsterdam, Gollem aan het water, Amstel, de Pijp, Overtoom en het Elfde gebod. Der Golem, wie er in die Welt kam is een Duitse expressionistische film uit 1920 onder regie van Paul Wegener en Carl Boese.. De film was het laatste deel van drie films die Wegener maakte over de golem, de andere twee zijn Der Golem (1915) en de korte komedie Der Golem und die Tänzerin (1917), waarin Wegener de golem-make-up opdoet om een jongedame bang te maken op wie hij verliefd is. De machtige golem is dol op schade! Als hij wordt vernietigd, splitst hij in twee delen en die zijn sterker dan zn papa. De golempjes die daaruit voortkomen, hebben dubbele hoeveelheid van de normale kracht en levenspunten van een golem. golem joodse sagenfiguur, een soort van kunstmens van klei, die niet kon spreken maar die wel de mensen diende en blindelings de bevelen opvolgde van...

INFORMATIE

AUTEUR
Gustav Meyrink
DIMENSIE
10,76 MB
BESTANDSNAAM
De golem.pdf

OMSCHRIJVING

Met deze eerste roman werd Meyrink in 1915 direct beroemd. Het boek is op drie niveaus te lezen: als esoterische, als psychologische en als misdaadroman. Het speelt in het getto van Praag met kabbala en tarot als bronnen. De hoofdpersoon ondergaat een proces van inwijding die tot verlichting voert. Gustav Meyrinks eersteling, een vermenging van fantasie en realisme. De elementen van tarot en kabbala die de auteur erin verwerkt, weerspiegelen de fascinatie an de vroeg twintigste-eeuwse elite met het occulte. De golem is een soort wandelende jood die om de drieëndertig jaar verschijnt in het Praagse getto, als een redder in nood. Hij redt de joden echter niet van pogroms of aanslagen door christenen, maar van de psychologische ondergang: de golem verschijnt als een psychiater, een genezer van de ziel.Meyrinks roman fascineert dan ook op drie niveaus: esoterisch, psychologisch en als misdaadverhaal. Het decor is het labyrint van het Praagse getto met zijn duistere, kronkelige steegjes. In een soort droomvertelling vindt de hoofdfiguur de hoed van een ander, en maakt daardoor plotseling delen van het leven van die ander mee. Aanvankelijk is de golem niets anders dan het onderwerp van een verhaal binnen een roman, maar naarmate de roman vordert krijgt deze als het ware een lichaam (dat van de golem zelf) die de roman overwoekert. Steeds meer worden het eigene en het voorgestelde met elkaar verwisseld. De golem wordt van spook tot een dubbelganger van de hoofdpersoon.De zestiende-eeuwse golem van de traditie had tot taak het getto te bewaken. Maar bij Meyrink is deze niet alleen de personificatie van de groepsziel van het getto, maar hij verbeeldt evenzo, in het individu,het onderbewuste. Een ondergrondse reis naar de gesloten kamer waarin de golem huist, betekent voor de hoofdpersoon een tocht in het eigen onderbewustzijn. Het is het onontgonnen gebied waar de mens letterlijk slechts "een bezetene' is, geleefd, gestuurd door grotere krachten dan hijzelf. Daar is hij, aldus Meyrink, zijn eigen gevangene en cipier. De bevrijding en bekroning vinden uiteindelijk plaats als de tegenstellingen oplossen, in het beeld van de androgyne en zelfscheppende mens.

Wil je het boek lezen?De golem in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Gustav Meyrink. Lezen De golem Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN