Hans Gruijters

Hans Gruijters - Rogier Verkroost | Fthsonline.com

...t Een pesterijtje terug is er in ieder geval ... Biografie over Hans Gruijters verschenen | Flevopost ... . Hoewel Lammers pas op 1 januari 1986 benoemd wordt, is hij al wel voorzitter van het voorbereidingslichaam, omdat Gruijters herbenoemd moet worden als burgemeester. Hans Gruijters - wie kent die naam nog? Er is een nieuwe biografie van deze oprichter van D66 en minister uit het legendarische kabinet-Den Uyl. De eigenzinnige Gruijters was zonder twijfel één van de kleurrijkste figuren uit de naoorlogse politiek. Hans Gruijters (1931-2005) was een zeldzaa ... Hans Gruijters, eigenzinnige rebel werd nukkige regent ... ... . Hans Gruijters (1931-2005) was een zeldzaam intelligente man en een weergaloos spreker bovendien. Toen Gruijters […] Rogier Verkroost schreef een biografie van D66-medeoprichter Hans Gruijters. Zijn motivatie: zorgen dat deze eerste D66-minister 'niet in de vergetelheid wegzakt'. Onbedoeld maakt hij in zijn boek vooral duidelijk waarom Gruijters in de vergetelheid raakte: door zijn lompheid en directheid schoot hij zichzelf menigmaal in de voet, waardoor hij vooral veel niet werd in zijn politieke carrière. Hans Gruijters had een hekel aan het koningshuis, partijdiscipline en oeverloos gezwam. Dat bracht hem in 1966 in aanvaring met de Oranjegezinde partijleiding van de VVD. Die nam het hem hoogst kwalijk dat hij verstek liet gaan bij de kennismaking met het kersverse prinselijke paar Beatrix en Claus. Hans Gruijters in 2001. Beeld Bob Bronshoff / HH. Kleurrijk is een fletse typering voor Hans Gruijters (1931-2005), medeoprichter van D'66, minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Den Uyl, zestien jaar lang burgemeester van Lelystad. Hans Gruijters is geboren in 1925 als het t...

INFORMATIE

AUTEUR
Rogier Verkroost
DIMENSIE
11,86 MB
BESTANDSNAAM
Hans Gruijters.pdf

OMSCHRIJVING

"Ik kan mijn mond niet houden, ook al komt er rotzooi van." Dat citaat was meerdere malen van toepassing op de turbulente politieke carrière van Hans Gruijters (1931-2005). De buitengewoon intelligente Hans was geen gemakkelijke man en dat hebben veel van zijn collega's geweten.Hij was een van de belangrijkste oprichters van D66 en de eerste minister die de partij ooit leverde, al raakten Gruijters en zijn partij daarna steeds meer van elkaar vervreemd. Zijn bestuurlijke idealen bleken niet te realiseren maar desondanks heeft hij als minister van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening een grote stempel gezet op de inrichting van ons land.De politieke carrière van Hans Gruijters bestrijkt vier decennia, een periode waarin de samenleving veel veranderingen doormaakte. Daarbij horen zijn rebelse tijd als VVD-raadslid, de oprichting van D66, een ministerschap in het roemruchte kabinet Den Uyl en een zestienjarig burgemeesterschap in Lelystad, waar hij de jonge stad door een bijzonder moeilijke periode wist te loodsen.Hans Gruijters, Een dwarse democraat volgt het leven van een slim Brabants jongetje uit het katholieke Helmond die zich niet schikt naar een plek in het dan nog verzuilde Nederland. Geïnspireerd door de Amerikaanse politiek heeft hij een ideaal. Nederland bestuurlijk vernieuwen.

Wil je het boek lezen?Hans Gruijters in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Rogier Verkroost. Lezen Hans Gruijters Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN