Boeddhisme

Boeddhisme - Jan den Boer | Fthsonline.com

... geloof. Hoewel veel mensen in het westen een Boeddha-beeldje in huis hebben, groeit het Boeddhisme lang niet zo snel als het christendom of de ... Boeddhisme | Scholieren.com ... ... Boeddhisme: geschiedenis en tradities Wat de Boeddha onderwees is door de eeuwen heen op verschillende manieren geformuleerd en beoefend. Er zijn hierin vier hoofdstromen te onderscheiden, waar de huidige sangha's in Nederland deel van uitmaken. Theravada (waaronder Vipassana) 1. De hoofdstromingen zijn het Theravada boeddhisme en het Mahayana boeddhisme. Voorbeelden van de laatste boeddhistische stroming zijn het Tibet ... Boeddhisme - Wikipedia ... . De hoofdstromingen zijn het Theravada boeddhisme en het Mahayana boeddhisme. Voorbeelden van de laatste boeddhistische stroming zijn het Tibetaans boeddhisme en het Zen boeddhisme. Het Tibetaans boeddhisme is heel kleurrijk met veel goden en godinnen, vrolijke tempels, dansen om geesten te verjagen en veel rituelen. Boeddhisme is genoemd naar Boeddha, 'de Verlichte'. Hij werd geboren als Siddharta Gautama en leefde 2500 jaar geleden in India. Hoewel hij opgroeide in rijkdom, voelde hij zich leeg van binnen. Van religieuze leraren leerde hij mediteren, maar geen van zijn leraren hielp hem het geluk te vinden wat hij zocht. Theravada Boeddhisme. Het Theravada Boeddhisme, ook wel de 'traditie van de ouderen', is het sterkst vertegenwoordigd in Sri Lanka, Cambodja, Thailand, Laos en Myanmar. Volgens deze traditie zelf staat deze vorm van Boeddhisme het dichtst bij de originele leringen van de Boeddha zelf. Mahayana Boeddhisme Het boeddhisme is tegenwoordig erg populair in het Westen. De Boeddhabeelden staan in de tuincentra en overal, ...

INFORMATIE

AUTEUR
Jan den Boer
DIMENSIE
3,84 MB
BESTANDSNAAM
Boeddhisme.pdf

OMSCHRIJVING

Wat beweegt een Nederlandse moslim, jood, christen, hindoe of boeddhist? Een prangende vraag als je wilt snappen waarom je islamitische buurman je dochter geen hand wil geven. Of als je je afvraagt waarom je boeddhistische vriendin weer eens de stilte van een retraite opzoekt.In de serie 'Jonge denkers over grote religies' proberen zes jonge Nederlandse filosofen achter de drijfveren en denkbeelden van gelovigen in ons land te komen. Hiertoe voerden de zes denkers gesprekken met gelovigen. Ook bestudeerden ze de relevante literatuur vanuit deze drie filosofische vragen: 1: Welk mensbeeld spiegelen deze religies ons voor? 2: Welke moraal hangen zij aan? 3: Welke verlossing of verlichtingbieden zij aan hun aanhangers?De zoektocht van de filosofen resulteert in zes toegankelijke essays over jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en nieuwe spiritualiteit in ons land.Het boeddhisme en zijn afgeleidenzen-trainingen voor managers, trainingen Mindfullnesszijn ongekend populair. Velen zien in deze stroming een belofte voor geluk of althans een uitweg voor het menselijk lijden. Jan den Boer sprak over lijden en geluk met boeddhisten uit verschillende stromingen. Wat betekenen begrippen als lijden, liefdevolle vriendelijkheid, egoloosheid en verlichting in hun dagelijks leven? Ook sprak Den Boer met een hoogleraar boeddhologie, die een aantal kritische kanttekeningen plaatst bij het romantische beeld dat veel westerlingen van het boeddhisme hebben.

Wil je het boek lezen?Boeddhisme in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Jan den Boer. Lezen Boeddhisme Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN