Nederland Emigratieland (1845-1960)

Nederland Emigratieland (1845-1960) - P.R.D. Stokvis | Fthsonline.com

...uitsland, inburgering in Amerika Non-Fictie In de jaren vijftig was Nederland een emigratieland, toen landgenoten naar Canada, Australie en Zuid-Amerika vertrokken ... Emigratie - CBG ... . Tegenwoordig is het omgekeerde het geval. Turkije valt net buiten de toptien van belangrijkste emigratielanden. De emigratie naar Turkije heeft een ander karakter dan die naar de andere landen. Het gaat hier voornamelijk om in Nederland geboren mensen met een Turkse achtergrond die zich in Turkije hebben gevestigd. Nederlanders die in het buitenland wonen, 2001. Emigratiegolf jaren vijftig In 1955 is 'te vol' Nederland officieel een emigratieland. Op naar Canada en Australi ... cbg-migranten: augustus 2011 ... . Nederlanders die in het buitenland wonen, 2001. Emigratiegolf jaren vijftig In 1955 is 'te vol' Nederland officieel een emigratieland. Op naar Canada en Australië. Het was maar één zinnetje in de Troonrede van 1950, maar de boodschap was duidelijk: wegwezen. In Nederland is de pendule bijna veertig jaar geleden de andere kant op geslagen. In de jaren vijftig was Nederland nog een emigratieland. Zij die geen vertrouwen hadden in de wederopbouw zochten ... Bestel Nederlanders bekeken van Pieter Stokvis. Gratis verzending vanaf €19,95 14 dagen bedenktijd Boeken van P.R.D. Stokvis lezen? Boeken van P.R.D. Stokvis koop je eenvoudig online bij bol.com Gratis retourneren 30 dagen bedenktijd Snel in huis Vele ondernemende landgenoten vertrokken in de afgelopen eeuwen uit Nederland om elders een nieuw bestaan op te bouwen. De Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika waren populaire bestemmingen. Van degenen die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw emigreerden is er bij de achterblijvende familie vaak nog wel informatie beschikbaar, zoals namen, foto's of ... Verder publiceerde hij boeken over het huiselijk leven in de 19e en 20e eeuw. Met Cornelie van Uuden schreef hij De gezusters Van Vloten (2007) en in 2011 verschenen Een handkus van Atatürk over opgroeien in Istanbul tussen 1933 en 1954 en Nederland emigratieland (1845-1960) over landverhuizing, gastarbeid in Duitsland en inburgering in Amerika. Verder publiceerde hij boeken over het huiselijk leven in de 19e en 20e eeuw. Met Cornelie van Uuden schreef hij De gezusters Van Vloten (2007) en in 2011 verschenen Een handkus van Atatürk over opgroeien in Istanbul tussen 1933 en 1954 en Nederland emigratieland (1845-1960) over landverhuizing, gastarbeid in Duitsland en inburgering in Amerika. Op boekwinkeltjes.nl koopt en verkoopt u uw tweedehands boeken. Zo'n 7000 antiquaren, boekhandelaren en particulieren zijn u al voorgegaan. Samen zijn ze goed voor een aanbod van 6,7 miljoen titels. Verder publiceerde hij boeken over het huiselijk leven in de 19e en 20e eeuw. Met Cornelie van Uuden schreef hij De gezusters Van Vloten (2007) ...

INFORMATIE

AUTEUR
P.R.D. Stokvis
DIMENSIE
3,77 MB
BESTANDSNAAM
Nederland Emigratieland (1845-1960).pdf

OMSCHRIJVING

Nu is Nederland, evenals in de Gouden Eeuw, een immigratieland, maar tussen 1845 en 1960 was het vooral een emigratieland. Dit tweeluik over landverhuizing en inburgering biedt een beknopt, thematisch toegespitst overzicht van de grensoverschrijdende migratie van Nederlanders in de negentiende en twintigste eeuw. Een onderbelicht thema dat aandacht krijgt, is dat Duitsland rond 1900 Amerika overtroefde als bestemming. Tussen 1914 en 1918 droegen zelfs meer dan 100.000 Nederlandse gastarbeiders bij aan de Duitse oorlogsinspanning! Bij de beschrijving van het integratieproces ligt het accent op Amerika als land van aankomst. Opeenvolgende generaties Nederlandse immigranten zijn er 'ingeburgerd', de 'gereformeerden' onder hen met behoud van godsdienstige indentiteit tot in de vierde en vijfde generatie. Hoe dat in zijn werk is gegaan, laat de auteur zien door de strategieën en lotgevallen van gereformeerde Nederlandse immigranten te bespreken aan de hand van analyses van de Amerikaanse immigratiegeschiedenis. Uit hun snelle culturele en trage sociale inburgering kan men lessen trekken die relevant zijn voor de inburgeringsproblematiek in Nederland.

Wil je het boek lezen?Nederland Emigratieland (1845-1960) in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur P.R.D. Stokvis. Lezen Nederland Emigratieland (1845-1960) Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN