Taoisme

Taoisme - G. Van Riel | Fthsonline.com

...me is in het zuidoosten van Azië een van de belangrijkste religieuze en filosofische stromingen ... De vier leefregels van het taoïsme helpen jou innerlijke rust te vinden ... . Door het Taoïsme in perfecte harmonie Wat is de oorsprong van het Taoïsme? Wat zijn de kenmerken ervan en waar zijn de geschriften van Tao terug te vinden? Taoisme (Hardcover). TAOÏSME Geschiedenis, filosoFie en beoeFening van een Chinese spirituele traditieIn Taoïsme, geschiedenis, filosofie en beoefening... taoisme Taoisme een manier van leven en werken die accepteert wat er gebeurt, het waardeert ... Wat is Taoïsme? - Boeddhisme en taoïsme in de westerse wereld | Boeken ... ... ... taoisme Taoisme een manier van leven en werken die accepteert wat er gebeurt, het waardeert en ervan leert.Volgens het Taoïsme verkeert alles in een perfecte harmonie, een harmonie die niet statisch is, maar in voortdurende verandering, een voortdurende wisselend evenwicht. De Tao Te Tjing in woord en beeld, voor kinderen en volwassenen, fotografie George Burggraaff, tekst Roeland Schweitzer Wat is het Taoïsme? Het woord Tao betekent de weg, de weg van de Natuur en het Universum, of het pad van de Natuurlijke Werkelijkheid.Het verwijst ook naar een manier waarop we onze geest kunnen openen om meer over de wereld, onze spirituele paden, en onszelf te leren. De vier leefregels van het taoïsme zijn uitzonderlijke richtlijnen waarmee je in deze huidige tijden van druk, stress en onzekerheid rust kan vinden. Een site over de meditatieve en mystieke kanten en teksten van de leer van de Daoïstische Meesters zoals Lao Zi en Zhuang Zi. Tevens boekbesprekingen van de Daodejing en een biografische beschrijving van Lao Zi. Taoisme (Paperback). Het taoïsme wordt alom erkend als een van de hoofdstromingen van de klassieke Chinese filosofie. Maar wordt het ook begrepen? De... "Toon me en ik luister, toon me en ik kijk, laat me het beleven en ik leer" Lao Tzu Taoïsme Taoïstische principes De kennis van de werking van de vijf elementen is al heel oud. Zij is niet alleen het fundament van de Chinese geneeskunde, maar ook de kern van het chinees -taoïstische wereldbeeld. 'Een Het taoïsme is een Chinese religieuze stroming en filosofie.De "Tao Te Ching" (kan vertaald worden als Het Boek van de Weg en de Deugd) uit de vierde eeuw is een van de belangrijkste taoïstische geschriften.Het is een bundel van 81 korte teksten. De Chinese schrijver Laozi wordt gewoonlijk beschouwd als de auteur. Maar waarschijnlijk heeft de verzameling teksten niet één auteur heeft gehad ... Wat zijn de hoofdpunten van het taoisme? Door de eeuwen heen heeft het taoïsme zich vermengd met allerlei andere disciplines, zoals alchemie, geneeskunde en geomantie. Een taoïstische tempel of daoïstische tempel is een gebouw waar religieuze bijeenkomsten worden gehouden voor mensen die het taoïsme aanhangen.. In de taoïstische tempels worden meerdere taoïstische goden...

INFORMATIE

AUTEUR
G. Van Riel
DIMENSIE
11,92 MB
BESTANDSNAAM
Taoisme.pdf

OMSCHRIJVING

''Quand la Chine s'éveillera, le monde tremblera''. Deze visionaire uitspraak van Napoleon I lijkt actueler dan ooit. China is ‘in'. Niet alleen het numerieke overwicht van de Chinezen in de wereldbevolking, maar vooral de enorme economische expansie en de voorzichtige politieke openheid in China maken dat het Westen ‘plots' de Chinese realiteit heeft ontdekt. Om de Chinezen en hun traditionele leefwijzen beter te doorgronden heeft men ook in toenemende mate belangstelling voor de Chinese cultuur. Het confucianisme, taoïsme en andere bronnen van Oosterse wijsheid worden stilaan ontdaan van de esoterie die er vroeger rond hing in het Westen, en beetje bij beetje wordt de intrinsieke waarde ontdekt van de Oosterse cultuurtradities. Tao��sme, een weg van Oost naar West? wil een bijdrage leveren aan de vruchtbare interactie tussen het Oosterse en het Westerse denken, zonder in simplismen of veralgemeningen te vervallen. Kan ons Westers rationaliteitsbegrip (de logos) worden gehanteerd binnen de context van het taoïsme? Kunnen wij Westerlingen deze Oosterse filosofie verstaan met het begrippenapparaat dat ons eigen is? Na een inleidende reflectie op de interacties tussen Oost en West door Sander Griffioen, gaan de auteurs van deze bundel in op drie grote vragen. Patricia De Martelaere onderzoekt hoe het taoïsme kan worden gevat in de (Westerse) termen van het Goede, het Schone en het Ware. Carine Defoort gaat in op de taoïstische wijsheidsliteratuur en zoekt aanknopingspunten met de Westerse wijsheid. Lloyd Haft, ten slotte, gaat dieper in op de vraag of en hoe het Oosterse begrippenapparaat kan functioneren in de vertaling van het Westerse cultuurgoed. De teksten van Carine Defoort, Patricia De Martelaere en Lloyd Haft zijn herwerkte versies van de lezing die zij presenteerden ter gelegenheid van Studiedag 2007 van het Wijsgerig Gezelschap Leuven.

Wil je het boek lezen?Taoisme in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur G. Van Riel. Lezen Taoisme Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN