Het bekoorlijk vernis van de rede

Het bekoorlijk vernis van de rede - H. Anten | Fthsonline.com

...ver poetica en proza van F. Bordewijk. Diss ... PDF Hans Anten, Het bekoorlijk vernis van de rede. Over ... ... . UU., pp. 56 - 88 (Part of book) Abstract. Het vorige boek 'Blokken', dat wij van deze schrijver in het licht gaven, leverde het bewijs, dat Dr. Bordewijk over een oorspronkelijk talent beschikt, dat vele lezers tot de zijne maakt. Door deze nieuwe roman ... Het bekoorlijk vernis van de rede. Over poetica en proza van F. Bordewijk. (Dissertatie). Historische Uitgeverij. Groningen 1996. Samenvatting. Hans Anten: ... Het bekoorlijk vernis van de rede | Boeken ... . Groningen 1996. Samenvatting. Hans Anten: Het bekoorlijk vernis van de rede. Over poëtica en proza van F. Bordewijk. Historische Uitgeverij, Groningen; 268 blz. - ¿ 65. Noté /5: Achetez Het bekoorlijk vernis van de rede: over poetica en proza van F. Bordewijk de Anten, H.: ISBN: 9789065544315 sur amazon.fr, des millions de livres livrés chez vous en 1 jour Get this from a library! Het bekoorlijk vernis van de rede : over poetica en proza van F. Bordewijk. [Hans Anten] -- Analyse van drie boeken van de Nederlandse schrijver (1884-1965): 'Knorrende beesten', 'Studiën in volksstructuur' en 'De doopvont'. Hans Anten heeft in zijn proefschrift Het bekoorlijk vernis van de rede - Over poetica en proza van F. Bordewijk, waarop hij 15 november in Utrecht promoveerde, die leemte voor een deel gevuld. In zijn studie analyseert hij de novelle Knorrende beesten, de bundel Studiën in volksstructuur en de roman De doopvont. Het bekoorlijk vernis van de rede gaat in op een drietal hoogtepunten uit Bordewijks oeuvre die eerder niet of nauwelijks aandacht hebben gekregen. Het zijn de korte expressionistische roman Knorrende beesten uit 1933, en de twee naoorlogse publicaties waarvoor Bordewijk in 1953 de P.C. Hooftprijs ontving: ... een bekoorlijk vernis van de rede: over poetica en proza van f (-) waar filter verwijderen waar Get this from a library! Het bekoorlijk vernis van de rede : over poetica en proza van F. Bordewijk. [Hans Anten]...

INFORMATIE

AUTEUR
H. Anten
DIMENSIE
9,43 MB
BESTANDSNAAM
Het bekoorlijk vernis van de rede.pdf

OMSCHRIJVING

Ferdinand Bordewijk (1884-1965) behoort tot de grootste prozaschrijvers van de moderne Nederlandse literatuur. Vooral de gecanoniseerde romans Bint en Karakter zijn onderwerp van intensieve essayistische en wetenschappelijke reflectie. Ten onrechte is zo het beeld ontstaan van een auteur die weliswaar veel geschreven heeft -het Verzameld werk omvat dertien delen- maar die zijn positie in de letterkunde grotendeels te danken heeft aan enige vooroorlogse werken.Het bekoorlijk vernis van de rede gaat in op een drietal hoogtepunten uit Bordewijks oeuvre die eerder niet of nauwelijks aandacht hebben gekregen. Het zijn de korte expressionistische roman Knorrende beesten uit 1933, en de twee naoorlogse publicaties waarvoor Bordewijk in 1953 de P.C. Hooftprijs ontving: de surrealistische verhalenbundel Studiën in volksstructuur (1951) en de monumentale 'realistische' roman De doopvont (1952).Als geen andere Nederlands auteur was Bordewijk een literaire seismograaf van maatschappelijke processen die het aanzien van de twintigste eeuw ingrijpend hebben veranderd. De mechanisering van de samenleving, de veranderingen in de sociale stratificatie en de nawerking van de Tweede Wereldoorlog in een periode van wederopbouw zijn verschijnselen die Bordewijk literair heeft gedocumenteerd en becommentarieerd. In Het bekoorlijk vernis van de rede wordt Bordewijks fictie niet alleen onderworpen aan een tekstgerichte analyse. Ook zijn literatuuropvatting, de literair-historische contekst en de filosofische, sociologische en cultuurhistorische achtergrond worden beschreven.

Wil je het boek lezen?Het bekoorlijk vernis van de rede in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur H. Anten. Lezen Het bekoorlijk vernis van de rede Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN